16Apr 2015

Arles, Párizs és Buenos Aires után a budapesti
ArtBázison kerül bemutatásra Alajandro Erbetta,
argentin fotóművész, Reprises című sorozta és a
projekt alapján készült könyve.


A kiállítást Claudio Giacomino, az Argentin
Köztársaság Nagykövetségének ügyvivője nyitja
meg a művész jelenlétében, április 16-án 19 órakor.

Az esemény a Foundation for Contemporary Art
(FCA) és az ArtBázis közös szervezésében valósul
meg.

******************************************************
A legtöbb ember életében eljön az a pillanat, amikor számot akar vetni azzal, vajon ki is ő, mi az, amit a családi környezetben észrevétlenül megtanult, a környezetéből magába épített és mi az, amit ő maga adott hozzá? Különösen élesen vetődik fel ez a kérdés manapság, amikor a mobilitás és a ki/bevándorlás eddig soha nem látott mérteket ölt.
Ezek a folyamatok hozzátartoznak a mindennapi életünkhöz is.
Alejandro Erbetta egy személyes projekten keresztül keresi a múltnak a jelen felé és a jelennek a jövő felé mutató irányait.
Hogy jobban megérthesse mindazt, ami vele és a családjával történt, dédszülei útját megismételve, mint valami zarándoklatot, elindult hogy a piemonti Fontanetto d’Agogna-ból, Buenos Airesbe érkezzen.
Vajon ők hogy léptek partra, mi volt az, ami felhasználható volt az otthonról hozott tudásból és mi volt az, amit az új hazában hozzá tanultak? Miből állt össze generációkon keresztül az az ötvözet, amelyet ma saját hagyományának tekinthet? A sorozat az utazás és az utána történt kutatómunka alapján készült.
A projekt alapján összeállított kiállítás először 2012-ben volt látható a Festival de la Jeune Photographie Européenne, keretében.
******************************************************

REPRISES – Alejandro Erbetta
Az ArtBázison rendezett kiállítás megnyitója április 16-án, 19 órakor lesz. Az eseményt Claudio Giacomino, az Argentin Köztársaság Nagykövetségének ügyvivője nyitja meg.
Ezen az estén a közönség találkozhat az alkotóval is, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen rendezett, Az álmodó ember című, interdiszciplináris konferencián is előad.
Ez a kiállítás a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Francia
Kapcsolat Kutatócsoportja, a Párizsi Magyar Intézet, az ArtBázis, a Kortárs Művészetért Alapítvány és az Argentin Nagykövetség együttműködésének eredményeképpen valósul meg.

26Mar 2015

♥ kiállítás ♥

Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója
Kiállítók: Ádám Anna, Bényi Andrea, Bezeczky Csilla, Gál Bettina, Lázár Alexandra Emese, Nyiri Barbara, Rádóczy Bálint, Simon Zsuzsanna, Száraz Kata, Szombat Éva, Turós Balázs, Vékony Dorottya 

Kurátorok: Básthy Ágnes, Barta Edit (FFS)

Megnyitó: 2015. március 26. 19.00

Megnyitó-performansz: Molnár Ágnes Éva & Szirtes János

Helyszín: ArtBázis Összművészeti Műhely (1085, Budapest, Horánszky u. 25.)
A kiállítás megtekinthető: 2015. március 26-április 15, hétköznap 15-19 óra között.

♥KOMMENTÁR NÉLKÜL♥

0. “Két jelentős és nagy hatású mítosz van, amelyek elhitették velünk, hogy a szerelem az esztétikai alkotásban szublimálódhat, hogy abban kell szublimálódnia: a szókratészi mítosz (a szeretet arra való, hogy “sok szép és magasztos gondolatot szüljön”*) és a romantikus mítosz (szenvedélyem írásba foglalásával hallhatatlan műveket hozok létre.)” – Roland Barthes: Beszédtöredékek a szerelemről.
*Lakoma

1. ANNIE HALL
Aesthetic criteria? You mean whether it’s a good photo or not? (I’m not smart enough for him. Hang in there.)

The medium enters in as a condition of the art form itself.
(I don’t know what I’m saying. She senses I’m shallow.)

https://www.youtube.com/watch?v=qLblwVUEHyw

2. LOVE IS IN THE AIR
https://www.youtube.com/watch?v=NNC0kIzM1Fo

3. Bëlga
https://www.youtube.com/watch?v=JCo0QK2Q8Is

3. SPECKO JEDNO
“Kovács és Kovácsné alkonyi konyhában.
Kovács most jött haza, azért van kabátban.”

ETC. #love#spring#photo#2015

25Mar 2015

ón előadása

2015. március 25. 19:00

A megrendezett, staged, vagy narratív fotó néven (is) futó képtípus az elmúlt két, három évtizedben külföldön és itthon egyaránt számos alkotó munkásságát határozta meg. Ennek ellenére a megrendezettség jelenléte a magyar fotográfiában még nem, vagy alig feldolgozott. Pedig ez a képtípus is a hetvenes, nyolcvanas évek médiumtudatosságában vált markánssá, vagyis egyik fontos tényezője a posztfotografikus korszaknak, amely a kortárs fotográfiát mind a mai napig meghatározza.
Az előadás folyamán megpróbálom ismertetni az A.D. Coleman által 1976-ban Rendezői Módnak elnevezett alkotói attitűdöt, valamint magyar és nemzetközi alkotók munkáinak vetítésével kísérletet teszek arra, hogy felvázoljam az ezen tendencián belül létrejött alkotások és a fotografikus táblakép közötti összefüggéseket.

23Jan 2015

 

Vancsó Zoltán 1972-ben született.
Magyar fotográfus, fotóriporter.
Elsősorban fekete-fehér fotográfiái által vált ismertté, manapság azonban színes képeket is készít. Sajátosan „vancsói” látásmód jellemzi: formailag egyszerű megoldásokkal él, képei mégis kimeríthetetlen világot teremtenek.
Müller Péter, író szerint „Vancsó Zoltán képeiről nem szabad sem írni, sem gondolni, sem asszociálni semmit. Ezek a képek meditációs objektumok.”

Nem is szeretnénk írni róla, ezért hallgatjuk meg magát az alkotót…

Szeretettel várunk Téged is,
2015. január 23-án 19 órakor az Artbázisra, Vancsó Zoltán vetítéssel egybekötött előadására, és az azt követő kötetlen beszélgetésre.

 

19Jan 2015

NOBODY NOWHERE – Vas Gergely fotókiállításának megnyitója

Budapest-ahogyan még sohasem láttad!
“Ha látsz egy érdekes ötletet, gondold tovább! Pár évvel ezelött pontosan így tettem, és izgatottan neki is kezdtem egy új fotográfiai anyag megvalósításának.
A kezdeti kísérletezési fázist követően maga a fotóanyag körülbelül 4-5 évig készült-bővült, és nemrég érte el azt az állapotot, hogy megvalósítsak egy kiállítást belőle. Bízom benne, a fényképek láttán bennetek is rengeteg gondolat fogalmazódik majd meg, és egy új ablakon keresztül szemlélitek Budapest mindennapjait.
Fontosnak tartom kiemelni, hogy az összes kép egyetlen expozícióval készült, pusztán a fizika segítségével alkottam meg őket, nincs boszorkányos photoshop a hátterében.”

Vas Gergely

A megnyitó programjai:

18:50 – A Gerlén Duó köszönti a gyülekezőket
19:00 – A fotókiállítást megnyitja Mayer Dömötör fotográfus-szakújságíró (http://fototv.hu/ )
19:10 – Egy kiegészítő fotográfiai anyag bemutatása
19:20 – A GerLén Duó játszik jazz-népdal fúziós dalokat
(https://www.facebook.com/tekauerlenafoldigergelyduo )

A kiállítás 2015.02.06.-ig tekinthető meg az Artbázis kiállító termében hétköznap 15:00-19:00h között

13Dec 2014

Megajándékoznád a családodat egy különleges képpel?

Részese lennél egy rendkívüli élménynek?

Érdekel hogyan születik meg egy fotó?

Szeretnéd látni, hogy mi történik miután a fényképezőgépen megnyomták az exponáló gombot? 

Mindig is szeretted volna tudni vagy saját szemeddel is látni, hogyan hívódik elő a kép a fotólaborban?

Érdekel, hogyan készültek a fotók a múltban és mi történik ma a digitális korszakban?

 
Fényképezkedéssel egybekötött élményprogram, ahol gyerekek és felnőttek egyaránt ismerkedhetnek az analóg fotográfia és a digitális képalkotás világával!

 

  • PORTRÉK ÉS CSOPORTKÉPEK KÉSZÍTÉSE EGY NEM HÉTKÖZNAPI FOTÓMŰTEREMBEN ÉS FOTÓLABORATÓRIUMBAN, MELYBEN MAGA AZ ÉLŐ FOTOGRÁFIA MUTATKOZIK MEG
  • ALKOTÓMŰHELY MINDAZOKNAK, AKIK SZERETIK A FOTOGRÁFIÁT, SZÍVESEN RÉSZT VESZNEK EGY IDŐUTAZÁSBAN ÉS SZÍVESEN MEGÖRÖKÍTENÉK MAGUKAT VAGY ISMERŐSEIKET, KÜLÖNBÖZŐ KORSZAKOK FÉNYKÉPÉSZETI ELJÁRÁSAIVAL
  • NEVES FOTÓMŰVÉSZEK KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL, INTERAKTÍV FOTOGRÁFIAI SHOW ÉS VÁSÁR

Bővebb információ és regisztráció ITT

 

03Dec 2014

dec3

A net és a digitális képiség radikálisan rövid idő alatt a személyiség és a privát szféra képi rögzítésének, megjelenítésének és közzétételének új módjait tette általánossá. A családi fotóalbumokban naiv antropológusok generációs léptékű történeteket mondtak el, az egyedi és varázslatos élettörténettel értelmezték az életút számukra adott sémáit. A Facebook felé vezető közzétételi módok alapvetően újraértelmezik az idő, az élettörténet, a társadalmi tér fogalmát, az intim szféra határait. A fogyasztás kultúrájának örök ifjúkora helyébe a szelfi-magatartással a provokatív örök kamaszkor lépett.

Artbázis, 2014. dec. 03. 19:00

24Nov 2014

A két művészt Kolozsvár köti össze, szinte egy időben végezték a művészeti iskolát. Most először mutatkoznak be együtt közös kiállításon, ahol a fotogárfiai és a sokszorosító grafika médiuma kerül diskurzusba egymással, a párbeszéd  a mikrovilág láttatása körül forog.

Károly Sándor Áron: Gun Works

A Gun Works projekt a fegyverekben rejlő művészi lehetőséget kutatja.  A fegyvert mint képalkotó eszközöket használom, képeket készítek velük és róluk. Legtöbbször nem a fegyver mivoltára kérdeznek rá a képek, hanem csupán a kreativitás eszközei.

Cristian Opris: Micrograph

Opris számára a metszet az egyik legfontosabb művészi eszköz, render különleges technikai minőségre törekszik. A aprólékos szakmunkát hatásos szakmai eszközzé alakítja, hogy művészi árnyalatokat érjen el. Szívesen eljátszik a tárgyak arányainak változtatásával, ütköztetésével is.

ArtBázis Összművészeti Műhely, 1o85 Budapest Horánszky u. 25.

2014. november 25. – 2014. december 31.

Megnyitó: 2014. november 25. 19:00

19Nov 2014

FFS szerda

 

Indonézia Magyarországról nézve majdnem a világ vége. Esőerdők, vulkánok, pálmafás tengerpartok, ősi hindu és buddhista templomok. Egzotikus álom, amiről a legtöbb nyugati ember tapasztalatok híján a rendelkezésre álló minimális információkból és a Távol-Keletről szőtt sztereotípiákból alkot magának képet. De kik élnek ezen az édeni világ végen? Nekik milyen sztereotípiáik vannak rólunk? Miért akar minden indonéz közös fotót készíteni egy fehér emberrel? Milyen érzés ez által az ország világhírű látványosságait felkeresve magunknak is látványossággá válni? 
Gueth Péter teológus, író, egy éven át élt Indonéziában, Jáva szigetén. Az utazásai alatt és a hétköznapokban szerzett tapasztalatai alapján mesél az indonézek fehér emberről kialakított képéről, kulturális különbségekről, és az egymás megértésének nehézségeiről.

11Nov 2014

3 alkalmas workshopjainkon adott témából kiindulva dolgozunk a művészeti koncepció kifejtésétől, adatgyűjtésen és fotózáson keresztül az utómunkáig.

Az ötlet alakításában, fotózásban, csapatmunkában és sok mindenben kipróbálhatod magad, amiből inspirálódva tán saját képi világodra is jó hatással lehet.
A workshop témája:
“UTOLSÓ VACSORA”
Egy mindenki által jól ismert motívum vajon miként befolyásolhatja a képünk által közvettett értéket?
Hogyan tud még így is rólunk szólni a kép?
Milyen technikai eszközök szükségesek a gondolat közvetítéséhez? Analóg vs. digitális…
A workshop menete:
1. alkalom: November 11. (kedd) 19:00 – 21:00 ArtBázis
Kiinduló téma ismertetése, lehetséges koncepciók/technológiák felvetése, “agyvihar”
 
2. alkalom: November 15. (szombat) 10:00 – 19:00 ArtBázis
Végleges koncepció egyeztetése, fotózás műteremben.
3. alkalom: November 16. (vasárnap) 10:00 – 14:00 ArtBázis
Digitális utómunka / Filmes laborálás
 
 
Részvételi díj
     1. Alkalom díjmentes
     2-3. Alkalom – 14.000 Ft (összesen)
Jelentkezés: info@artbazis.hu
További információ: Karl Péter 70/588 6809
Kurzus időpontja: 2014. november 11, 15-16.
05Nov 2014

FFS szerda, 2014. november 5. 19:00

ArtBázis

 

Hogyan válhat a fotós a társadalmi problémák iránti elkötelezett segítővé, aktivistává? Mi a szerepe a vizuális kommunikációnak, a dokumentációnak, a fotóriportnak a társadalmi kérdések megjelenítésében? Miként fotózzuk a nehéz, mély és érzékeny társadalmi témákat? Hogyan használhatók fel a képek hatékonyan a változtatás reményével?

Csoszó Gabriella a FreeDoc tapasztalataira építve 2013-ban indította el a Fotózás és aktivizmus című workshopot a Kontakt Fotóművészeti Kurzusok tanfolyam keretein belül. A tanfolyam együttműködésre épül, partnereik A Város Mindenkié csoport, a hajléktalan emberek és szövetségeseik önszerveződése, akik az egyenlőségen alapuló társadalomért küzdenek.

A tanfolyamon ingyenes tanulási lehetőséget biztosítunk A Város Mindenkié csoport több önkéntes hajléktalan aktivistájának, akik együtt tanulnak a többnyire középosztálybeli, jobbsorsú, további jelentkezőkkel. A hajléktalan aktivisták előadói, oktatói és résztvevői, diákjai is a tanfolyamnak, fontos elveket és szempontokat adva a képi reprezentáció elvéhez, a sztereotípiák felismeréséhez és elkerüléséhez.– Csoszó Gabriella

résztvevők:
Csoszó Gabriella / FreeDoc / Fotózás és aktivizmus
FFS Szerda + Fotózás és aktivizmus tanfolyam résztvevői: Balogh Dina, Csata Judit, Palotás Ágnes, Börcsök Zsófia, Vörös Anna, Papp Dóra, Fábián Károly, Serfőző József, Várady István

 

 

17Oct 2014
A FotóFalu, Magyarország legösszetettebb, magas szintű szakmai programmal rendelkező fotográfiai és mozgóképes alkotótábora és művésztelepe, mely 2014-ben hatodik alkalommal valósult meg a festői cserháti dombok közt.

A FotóFalu egyik célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet a hátrányos helyzetű, kevésbé ismert magyar vidékre, a vidéki életmódra, közösségekre.
Cserhátszentiván, Bokor és Cserhátsurány után az idén Kétbodony község volt a FotóFalu, 2014. július 17 – 27. között.
A táborban archaikus, klasszikus analóg és digitális képalkotással egyaránt foglalkoznak a résztvevők. A mesterek által vezetett kurzusok mellett meghívott előadók előadásain, bemutatóin is részt lehet venni és sokféle egyéb kulturális és szabadidős program is megvalósul.
A tábor egyik célja, hogy a különféle tapasztalatok, eljárások, irányultságok keveredése jöjjön létre, új utak, inspirációs lehetőségek nyíljanak meg a tábor alkotói előtt.
A kiállításon egy válogatást láthatunk az alkotótábor munkáiból.
A kiállítás 2014. november 21-ig látogatható, hétköznaponként 15:00 – 19:00
15Oct 2014
Szilágyi Lenke

Beszélgetőtárs: Mélyi József

Szilágyi Lenke néhány évvel ezelőtt belevágott egy portrékönyv elkészítésébe. A képek készen állnak, az oldalak egy részét is betördelték már, a projekt két éve mégis megakadt. A beszélgetés témája a könyvet alkotó fotóanyag, a hogyan tovább és a mi időnk.

FFS szerda, 2014. október 15. 19:00

08Oct 2014

Agusztus végén az FFS 12 tagja egy szlovén és egy lengyel csapattal közösen vett részt a European Photo Youth Exchange workshopon Mariborban (SLO). Az előadás egy beszámoló a workshopon készült munkákról, élményekről és tapasztalatokról. A workshopon részt vett: Básthy Ágnes, Bényi Andrea, Biró Dávid, Dobokay Máté, Fodor Dániel János, Neogrády-Kiss Barnabás, Regős Benedek, Schumann Bianka, Szántói Lilla, Vékony Dorottya. Mentorok: Biró Eszter és Kóti Réka

24Sep 2014

A valóság nem létezik. A valóság a fotós valósága. A valóság nem létezik. A valóság a fotós és a modell valósága. Vagy: a valóság csakis a modell valósága. Vajon mit látunk a képeken, kinek a valóságát? – ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat Szász Lilla előadásában saját munkáinak bemutatásán keresztül.

+ Az előadást követően Szász Lillával és Ipsics Barbarával beszélgetünk a 2B Galériában látható Feminine Laundry c. közös kiállításukról. A beszélgetést Böjte Ágnes moderálja.

22Sep 2014

Minden változik, a lényeg nem.

Tizenöt kép erejéig bárki modell lehet, avagy ha nem vagy elég szép, nem tökéletes az alakod és nem a legújabb táska van nálad, bármeddig is állhatsz a mennyország kapujában, sosem fognak beengedni. Miért is engednének? Ha nem vagy elég csinos, nem olvastál elég divatmagazint. Ami halálos bűn. Áldunk téged Szeptemberi Szám, ki élsz és uralkodol mindenek felett.
Continue reading

21Jul 2014

Tisztes utat járt be az elmúlt hét évben a FotóFalu. Nyáron mesterek, tanítványok, profik és amatőrök lepik el a nógrádi Kétbodonyt. A művésztáborból jóval több lett. Az egyik alapító, Telek Balázs.

 

Az idei FotóFalu július 17. és 27. között zajlik, Kétbodonyban.

artPortal: Ma mindenki folyamatosan készít képeket, a mobiltelefon mindennapivá tette a fotózást. Mit tud nyújtani egy olyan szakmai tábor, mint a tietek?

Telek Balázs (T.B.):  Az első tábor, a Kicsivilág Fotográfiai Alkotótábor a camera obscura tematikájára épült. A meghívott mesterek a hazai camera obscurás fotográfia jeles képviselői voltak. Alkotás közben adták át tapasztalataikat a tábor résztvevőinek. A következő évben a FotóFalu néven indítottunk tábort. Megtartva az archaikus szakirányt, elindítottuk a ma egyre inkább archaikusnak tartott klasszikus analóg kurzust, miközben nyitottunk a digitális technika felé. Ma valóban bármivel lehet fotózni. A felhasználók többsége ugyanakkor úgy használja a komoly digitális eszközt, hogy el sem olvassa a készülék használati utasítását, nem tudja, mit tud a kamerája. A FotóFalu legfontosabb gondolata, hogy ne hagyjuk feledésbe merülni a régi technikákat, miközben élvezzük a korszerű eszközök nyújtotta lehetőségeket. A felhalmozott tudást ne dobjuk ki az ablakon! Az új technikák nagy előnye, hogy a felvételkor azonnal látni lehet a végeredményt. De éppen emiatt sokszor hiányzik az igény, hogy végiggondoljuk, hogyan alkossunk képet. Ezt a tudatosságot lehet megtanulni a régebbi fotótechnikák elsajátításával.

FotóFalu 2013, Cserhátsurány

Continue reading

27Mar 2014

“Horváth János és Rácmolnár Milán In case of photography című kiállítása a karikatúra eszközével vizsgálja a ma képhasználói szokásait, felnagyítva annak tipikus jellemzőit. A kiállításon fényképek mellett múzeumi, interneten elérhető és a két alkotó által létrehozott fiktív, esetenként mégis hihető fotográfiai szerkezeteken – a képkészítés, mutogatás és tárolás tárgyain – keresztül ismerhetjük meg a megfigyelőt, ahogy az 2014-ben, a digitális kép és az internet korában kinéz.”

31Mar 2010
A kiállítás szerdán 19 órakor nyílik, melyen 2010 Balogh Rudolf-díjasai mutatkoznak be.2010. március 31-én a legfrissebb díjazottak mutatkoznak be egy kamarakiállítás és egy eddigi munkásságukat bemutató vetítés keretében. 2010. április 14-én a névadó Balogh Rudolf lesz a téma, melynek keretében a Vékás Péter által készített Balogh Rudolf c. film is levetítésre kerül.

18Nov 2009

Válogatás tizenhárom fiatal magyar fotográfus alkotásaiból 2009. november 18, és december 10. között az Artbázison.

Az I am back! című kiállítás először a kortárs művészet egy párizsi helyszínén, az Immanence-ban volt látható idén márciusban. A tárlatot, mely a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója és a Párizsi Magyar Intézet közreműködésével jött létre, most Magyarországon is
bemutatjuk. A megnyitóra 2009. november 17-én 19 órakor kerül sor az ArtBázisban!

A kiállított fotográfiákat egy közös téma kapcsolja össze: az emberi alak tekintet nélküli ábrázolása. Az arc nélküli testté, mely sokjelentésű és kibogozhatalan metaforák kimerithetetlen tárháza. Ez a problematika sűrűn foglalkoztatja a magyar fotográfia legújabb nemzedékét, ami azt sejteti, hogy a rendszerváltás után felnőtt generáció többek között érdeklődik a test és a hozzá kapcsolódó vizuális szimbolika fotografikus megjelenítése iránt.

Kiállító művészek: Bíró Roland, Dezső T. Tamás, Erdei Krisztina, Erdős Gábor, Kasza Gábor, Krajnik István, Kudász Gábor Arion, Misetics Mátyás, Móró Máté, Pók István, Puklus Péter, Simonyi Balázs és Vollmuth Krisztián

Kurátor : Stenczer Sári

28Apr 2009
A kiállítást kedden 19 órakor Fitz Péter művészettörténész nyitja meg. Közreműködik: Fültanúk Zenei Műhely

Két textil szakon végzett izgalmas alkotó, akik eddig a kiállítási projektig, egymástól függetlenül készítettek olyan műveket, amelyeknek kiindulási pontja fotográfia volt.
Most azonban az ArtBázis Összművészeti Műhely ösztönzésére, egymás kiinduló pontjait felcserélték, megosztották.
Babett és Villő együttműködése egy igazán tartalmas, művészeti ágakon átívelő, frissítő utazásnak ígérkezik. Alkotói tevékenységük révén, önmagukat és a befogadó közönséget is képesek a műfaji kötődések, beidegződések béklyóitól megszabadítani.
A kiállítás anyaga a megnyitó napján még nem lesz végleges, hisz az alkotók arra készülnek, hogy az ArtBázist, közös szellemi kalandozásuk színtereként valóban műhelyként használják. A műhelymunka eredményét és folyamatának dokumentációját ugyancsak megosztják velünk, a kiállítás részévé teszik.

12Nov 2008

A műtárgytól a blogig és vissza címmel Szabó Dezsővel és Várnagy Tiborral Horányi Attila beszélget november 12-én, szerdán 19 órától az Artbázison. (Helyszín: Budapest VIII, Horánszky u. 25.) Minden érdeklődőt szeretettel várnak!
Az FFS soron következő szerda esti beszélgetése három fő témára 
koncentrál majd: 
Egyrészt: Mi egy műtárgy ma? Hogyan illeszkedik ehhez a táblaképek évszázados tradíciója? Miképpen lehet – és kell-e egyáltalán – a fotográfiát a táblaképek mintájára elképzelni? Kell-e, lehet-e, szabad-e ekként (mű)tárgyiasítani? 
Másrészt: Fotográfia-e egy blogfotó? És egy sorozat? És művészet-e, érvényes művészi gesztus-e maga a blog? Egyáltalán: mi egy (művészi) blog? A jelen megélésének maradandó rögzítése? Mi van benne, túl aktualitásán? Mit várunk, hogy benne legyen, túl az aktualitáson? 
Harmadrészt: Műfajok ezek – a fotó-táblakép és a blogfotó? Ízlés dolga a választásuk vagy a művészi elhivatottságé? És mindez mit mond el magáról a fotográfiáról?

10Sep 2008
Kiállítók:
A kiállítást szeptember 10-én, szerdán 19.30-kor Lugosi Lugo László fotóművész nyitja meg. A megnyitón közreműködnek a kiállítók ill. a Fültanúk Zenei Műhely és a Club Era Zenekar tagjai. Kiállítók: Bozsits József, Fekete István, Gábor Enikő, Herman Péter, Hubai Orsolya, Kasza Gábor, Kerekes Gábor, Király Flóra, Nyíri Barbara, Papp Máté, Polgár Viktor, Szabó Ivett, Tarjáni Antal, Telek Balázs, Tulisz HajnalkaA kiállított lyukkamerák és képek, a FaluKÉP(e)zés – KicsiVilág Fotográfiai Alkotótáborban készültek Cserhátszentivánon 2008. 08. 09 – 17 között. A kiállítás ideje alatt a látogatók egy slideshow keretein belül betekintést kaphatnak a tábor mindennapjaiba, valamint ha napközben érkeznek, akkor egy “fejreállított” utca élőképes “ősmozijából” is kivehetik a részüket, mivel az ArtBázis egésze is időről időre egy nagy camera obscurává változik.

06Jun 2008

A PIGMENTA Művészeti Kiadó és Giclée Galéria valamint az ArtBázis közös szervezésében 2008. június 6-án és 7-én, Színhelyesség és kalibráció a digitális képalkotásban – színkezelés a munkafolyamatban; a fényképezéstől – a képfeldolgozáson át – a nyomtatásig címmel kurzus indul. A kurzusra még csütörtökig várják a jelentkezéseket!A részvételi díj: 7500 Ft/fő
Kurzusok időpontjai (választható): péntek 17-21 óra, szombat 9-13 óra
Helszíne: ArtBázis, 1085 Bp., Horánszky u. 25, info@artbazis.hu

Kurzusvezető: Szeklencei Tamás 

Continue reading

21May 2008

Május 21-én, szerdán 19 órakor Peternák Miklós művészettörténész tart előadást az Artbázison.
„Vagy ez a kép szép, vagy ebben a hotelben laksz.” (Bódy Gábor: Vagy-vagy a Chinatownban) A vetített, képes előadás rövid összegzést nyújt a látható világ képként megnevezhető jelenségeinek főbb típusairól s ezek változásairól. Áttekintik példák segítségével a képkorszak művészet előtti (Hans
Belting) és művészet utáni, új képkorszakként megnevezhető időszakát úgy, hogy közben a művészet korszakáról sem feledkeznek meg. Ez a leltár, amelyet lapozva talán alkalom nyílik arra, hogy megértsük, miért különböznek a technikai képek a többi (korábbi) képfajtától, s hogy miért jelent új és alapvető fordulatot a digitális kép megjelenése –, tartalmazni fogja a kép mítoszát is.

23Apr 2008

Előadó: Csabai István
ELTE Komplex Rendszerek Fizikája tanszék

(FFS szerda)

Az SDSS (Sloan Digital Sky Survey) a világegyetem térképét készíti el. Szeretnénk bemutatni, hogy milyen csodálatos az univerzum, és megosztani azt az izgalmas élményt, amit az emberi történet legnagyobb térképének megalkotása jelent.

09Apr 2008

A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója szeretettel vár minden érdeklődőt
április 9-én, szerdán 19 órakor az „Analóg kézi fotókidolgozás” című előadásra. Miben tud többet nyújtani a hagyományos kézi laborálás a digitális technikánál? Megismerkedhetünk a színes és a fekete-fehér analóg fotókidolgozás néhány érdekes vonatkozásával és szó esik arról is, hogyan működik egy professzionális fotólabor. Előadók: Kató Gyöngyi és Papp Géza 

11Mar 2008

Az ArtBázis április 11-12-13. között világítástechnikai kurzust szervez Kasza Gábor fotográfus vezetésével. A maximum létszám 10 fő. Részvételi díj 20 000 Forint. Jelentkezési határidő: április 9. Jelentkezés email-ben: info@artbazis.hu. Helyszín: 1085 Bp., Horánszky u. 25.A program röviden:
• Péntek – 4 óra (17h-21h) – Eszközök: elméleti oktatás, a technikai lehetőségek bemutatása.
• Szombat – 8 óra (10h-19h, 1 óra ebédszünet) – Világítási alapfogalmak: elméleti és gyakorlati oktatás.
• Vasárnap – 8 óra (10h-19h, 1 óra ebédszünet) – Világítási gyakorlatok: kreatív műhely munka

30Jan 2008

Barta Zsolt Péter előadása


Talán nem túlzás azt állítani, hogy minden fotográfusnak szüksége van
(legalább) egy jó portfólióra, ha érvényesülni szeretne. A soron
következő programunk az analóg és digitális portfóliókészítés különböző
technikáiba nyújt betekintést.

A programot különösen ajánljuk azoknak, akik felvételizni szeretnének a
Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójába, vagy pályázatra, “portfólió
review”-ra készítenek anyagot. Minden érdeklődőt szeretettel várunk az
ArtBázison (1085 Bp., Horánszky u. 25.) szerdán 19 órakor:

24Jan 2008

Január 24-én, csütörtökön 15 és 22 óra között minden érdeklődőt szeretettel várnak az Anamorfózisok Napján az ArtBázison. Többek között lesz előadás, filmvetítés, koncert és anamorfikus portré-készítés is Andaházy László kertészmérnök, Jozipovics György grafikusművész, Orosz István grafikusművész és Telek Balázs fotográfus közreműködésével. 

Program

Continue reading

23Jan 2008

A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója szeretettel vár minden érdeklődőt Zalka Imre „Archaikus fotóeljárások, a fotótörténet kezdetei” című előadására és az azt követő beszélgetésre. Kezdés január 23-án szerdán 19 órakor. 

17Jan 2008

A művészet és a művész szerepe a mostani kultúrkorszakban.
Korszakolás kultúrtörténeti, és asztrológiai módokon.
Az egyes korszakok művészeti emlékeinek legfontosabb jellemzői.
A jelenlegi tömegkultúra korszaka és jellemzői.
Ezek tükrében mit hozhat 2008-as év a művészek számára.

14Dec 2007

Az anamorfózisok, olyan két és fél dimenziós ábrázolások, amelyek egy bizonyos nézőpontból vagy valamilyen segédeszköz felhasználásával adnak torzulásmentes, arányos vagy perspektivikusan helyes képet. Az ArtBázis első tárlata, az anamorfikus képek világába kalauzol el bennünket. A két kiállító: Orosz István (www.utisz.net) és Telek Balázs (www.anamorf.hu)Egy rendhagyó könyvet is bemutatnak, amely a szerző, Telek Balázs 1994 és 2007 között készített fotografikus anamor- fózisaiból tartalmaz válogatást. 
A könyvben szereplő perspektivikus anamorfózisok egy része, a könyv oldalainak megfelelő szögben tartásával életre kelthető, tehát egy sajátos, két és féldimenziós formán tapasztalhatjuk meg, a dimenziók közé rekedt valóságot. Ezen kívül a könyv bemutatja a képek készítéséhez felhasznált felületeket, palástokat is.

07Dec 2007

Van egy pincehelység, valahol a budapesti VIII. kerület közepén, ahol otthonra lelt a fotóművészet. Ez a hely nem más, mint az ArtBázis, amit Telek Balázs fotóművész feleségével, Halász Gabival álmodott és valósított meg.

tovább…

archiv